وب سرور و انواع آن

امروز در یارا آکادمی با یک مقاله بسیار جذاب درباره وب سرور ها، همراه شماییم و امیدواریم که مطالب این آموزش برای شما مفید باشد. همانطور که میدانید امروز میخواهیم درباره وب سرورها صحبت کنیم تا بدانیم وب سرور چیست و چه کاربردی دارد؟! اما قبل از هرچیز بهتر است مفهوم سرور را زیر ذره بین برده سپس به بحث اصلی خودمان برسیم…
سرور چیست ؟
سرور یا server در زبان انگلیسی به معنی سرویس دهنده میباشد. درواقع هرچیزی که نوعی خدمات ارائه میکند سرور نام دارد. در علوم کامپیوتر و شبکههای کامپیوتری هم، سرور چنین معنایی دارد و به سیستمهایی گفته میشود که خدماتی را به تعدادی کاربر یا سیستمهای دیگر عرضه میکنند.
در علوم کامپیوتری سرورها را به دو دستهی سرور سخت افزاری و سرور نرم افزاری تقسیم میکنند. سرورهای سخت افزاری، کامپیوترها یا مجموعه تجهیزات کامپیوتری هستند که بصورت مداوم درون یک شبکه فعالیت میکنند و بطور معمول از دیگر سیستمهای موجود در همان شبکه، از نظر سخت افزاری قدرتمندترند. درمقابل، سرورهای نرم افزاری مجموعه نرم افزارهایی هستند که خدمات نرم افزاری ارائه می کنند.
وب سرور چیست ؟
همانطوری که انواع سرور را به دو دسته تقسیم کردیم، افرادی زیادی وب سرورها را نیز به دو دسته سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم کرده و دو تعریف متفاوت از آن را بیان میکنند. برای مثال میگویند وبسرور کامپیوتر و یا سیستمی درون شبکهی محلی یا اینترنت است که اطلاعات و دیتای مربوط به یک وب سایت روی آن ذخیره شده و زمانی که ما آدرس آن وب سایت را وارد میکنیم اطلاعات روی آن سیستم نمایش داده میشود. اما در این مقاله هدف ما از بررسی واژه وب سرور چنین چیزی نیست!
درواقع وب سرور نرم افزاری است که وظیفهی دریافت، بررسی و پاسخ دهی به درخواستهای کاربر برای نمایش یک وب سایت و مدیریت دسترسی به فایلهای مربوط به آن را برعهده دارد. در نگاه اول ممکن است اندکی گیج کننده بنظر برسد اما در ادامهی همین مقاله همراه ما باشید تا به بررسی دقیق تر روش کار و وظایف وبسرور بپردازیم.
وب سرورها چگونه کار میکنند ؟
شاید زمانی که میخواهید یک وب سایت را مشاهده کنید تصور کنید اتفاق سادهای در حال انجام است و با وارد کردن آدرس آن وب سایت، صفحهی مورد نظر بسادگی برایتان به نمایش در میآید درحالی که اینگونه نیست! زمانی که شما آدرس یک وب سایت را وارد کردید، یک سری دیتا شامل اسم و آدرس سایت به سمت اینترنت هدایت میشوند تا به دست مقصد که همان وب سرور سایت مورد نظر شماست برسند. زمانی که دیتای ارسال شده بدست وبسرور یا همان نرم افزار بخصوص بررسی و پاسخ دهی به درخواست های HTTP یا HTTPS رسید، پردازش شده و هدف از درخواست بررسی میشود.
اگر دقیقتر بگوییم این یعنی درخواست شما جهت مشاهدهی صفحهی وب سایت توسط وبسرور بررسی شده تا جواب مورد نظر شما آماده شود. سپس پاسخ مربوط به درخواست شما به سمت شما ارسال میشود.
بنابر مطالبی که گفته شد فهمیدیم وبسرور درواقع نوعی نرم افزار است که وظیفهی بررسی درخواست ها، پردازش و پاسخ به آنها را برعهده دارد. امااکنون باید به بررسی انواع آن بپردازیم چراکه وب سرورها انواع مختلفی برحسب کاربرد، قدرت و نوع سیستم عامل میزبان دارند.
انواع وب سرور
ما در این مقاله به اختصار به بررسی معروفترین وب سرورهای دنیا، یعنی آپاچی، انجین اکس (انجین ایکس)، لایت اسپید و iis می پردازیم اما در مقالههای آتی هرکدام را با جزئیات کاملتری بررسی میکنیم. همچنین وب سرورهای دیگری مانند LIGHTTPD را بررسی خواهیم کرد که شاید با نام و اطلاعات آنها آشنایی چندانی نداشته باشید.
بررسی وب سرور آپاچی
یکی از معروفترین و شاید پر استفادهترین وب سرورهای دنیا است که بستر متداول راه اندازی و استفاده از آن سیستم عاملهای لینوکسی مانند CentOS ، RedHat ، CloudLinux و یا اوبونتو است. صد البته که این وب سرور را میتوان روی سیستم عاملهای ویندوزی هم نصب و راه اندازی کرد اما کاربرد کامل و نتیجه خوبی برایمان نخواهد داشت. وبسرور آپاچی (Apache) یکی از قدیمیترین وب سرورهای دنیا با بیش از ۲۰ سال قدمت است که هنوز هم تیم توسعه دهنده آن پشتیبانی خوبی برایش ارائه میدهند.
همچنین باید بدانید که استفاده از این وبسرور کاملا رایگان بوده و حتی برای مصارف تجاری و بزرگ هم میتوان از آن بهره برد که بخاطر این قابلیت درکنار متن باز بودن، شاهد ماژول ها یا شخصی سازی های بسیاری برای آن بودهایم.
بررسی وب سرور لایت اسپید

بررسی وب سرور انجین اکس (انجین ایکس)
بررسی وب سرور مایکروسافتی iis

از اینکه در خواندن مقالهی “وب سرور و انواع آن” همراه یارا آیتی بودید بسیار متشکریم. حتما پس از خواندن این مقاله سوالات بسیار زیادی مانند: کدام وب سرور بهتر است؟ برایتان بوجود آمده. درپاسخ میگوییم یارا آیتی در دیگر مقالهها دربارهی تک تک وبسرورهای معرفی شده در این مقاله توضیحات کاملتری را ارائه کرده و شما را به خواندن آنها دعوت میکند…

درباره محمدرضا کیومرثی
من، عضو کوچکی از دنیای شبکه و برنامه نویسی هستم و معتقدم که تکامل هر کار، با ارائهی برترین کیفیت و خدمات بدست خواهد آمد. براین اساس یارا آیتی را بنیانگذاری کردم. عاشق یارا آیتی هستم و بیوقفه تمام تلاشم را برای تکامل و گسترش خدمات آن انجام میدهم.
نوشته های بیشتر از محمدرضا کیومرثی
دیدگاهتان را بنویسید